Vindkraft genererar el – men även många frågor

Här nedan försöker vi på Galileo besvara några av de vanligaste frågorna om vindenergi.

Vanliga frågor

År 2020, när ett antal institutionella placerare bestämde sig för att satsa på utveckling av förnybar energi i Europa och fick kontakt med en erfaren grupp energiexperter.

Sett till social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet anser vi på Galileo att svaret är ja. En vindpark ger arbetstillfällen under hela sin livstid och det allra mesta handlar om lokala jobb. Ekonomiskt pressar vindkraften elpriset, vilket gynnar såväl industrier som privatpersoner. Jämfört med andra energikällor har vindparker låga utsläpp av växthusgaser under sin livstid. Vidare tas stor hänsyn till biologisk mångfald vid valet av vindparkernas placering.

Ett vindkraftverk upptar omkring en halv hektar om man räknar in fundament, transformator, kranplats, nedgrävda kablar och upp till tio meter breda tillfartsvägar med diken. Vissa faciliteter är gemensamma för hela projektytan, som infart till parken, vindmätningsmast, kontrollbyggnad och transformatorstation. Markägare ersätts för den skog som eventuellt fälls på marken i samband med bygget.

Vår ersättning bygger på en modell där man både får betalt för att upplåta sin mark och för den mängd el som vindkraftverken genererar. Hör av dig till oss så kan vi göra en aktuell uppskattning och berätta mer.

För att få klartecken att bygga en anläggning av den storlek vi jobbar med krävs ett miljötillstånd från länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kan, om det får prövningstillstånd, överklagas till mark- och miljödomstolen. Den givna gång som detta följer är vårt sätt att försäkra oss om att den planerade vindparken tar hänsyn till platsens förutsättningar och respekterar gällande lagar. Läs mer om processen här.

Varje projekt är unikt. Tillståndsprocessen är den fas som tar längst tid och kan variera mest. Själva byggfasen beräknas till 1–2 år.

När kraftverken är på plats kan marken brukas som vanligt igen, med undantag av området närmast vindkraftverket. Torn och kranplaner behöver inte inhägnas.

De vindturbiner som byggs i Sverige idag är totalt upp till 220 meter höga, inklusive de upp till 85 meter långa rotorbladen. Utvecklingen går ständigt framåt och det är troligt att morgondagens verk kommer att vara något större, men också effektivare och tystare.